Kongress 2025

Här kan du som medlem i HBTQ+ Socialdemokrater nominera kandidater till extrakongressen den 14 januari 2024. Den du nominerar ska vara tillfrågad och behöver logga in här och tacka ja, ladda upp en bild, samt besvara enkäten innan nomineringen anses gälla. För att utifrån de nominerade ta fram ett förslag finns en valberedning som valdes på kongressen 2023. Arbetet i valberedningen styrs av en arbetsordning som finns att läsa på hbtsq.se/valberedningen.

 

Valberedningens fyra ledstjärnor: 

Bred representation inom HBTQ+

Att sträva efter en styrelse som tillsammans har kunskap och erfarenhet från hela HBTQIA+området känns självklart.

 

Egenskaper/erfarenheter som stärker styrelsearbetet

En styrelse består av många individer som genom att arbeta tillsammans stärker varandra och rörelsens sak. Därför lägger vi stor vikt vid de nominerades personliga egenskaper och erfarenheter.

 

Möjlighet att lägga ner tid

Livet är mer än bara HBTQ+S men väljer du att engagera dig i vår förbundsstyrelse, behöver du kunna bidra med faktiskt arbete. Bättre att många gör lite, än att en gör allt.

 

Mångfald kopplat till etnicitet och ålder 

Mångfald över etnicitets- och generationsgränser blir viktigt för att vi inte ska förlora kontakten med historien.

 

Vad är inte lika viktigt? 

Andra urvalskriterier som valberedningen diskuterat är bland annat ifall hela landet ska vara representerat och ifall större distrikt ska ha fler ledamöter i förbundsstyrelsen samt vikten av erfarenhet av styrelsearbete i ideella verksamheter. Vi menar att dessa saker inte är oviktiga, men att ovan fyra övergripande kriterier väger tyngre.

 

Att sitta i Förbundsstyrelsen

Uppdraget innebär att vara ansvarig för förbundets hela verksamhet, dess ekonomi och dess medlemmar. Detta kräver att samtliga i förbundsstyrelsen är insatta i dessa frågor och deltar aktivt på styrelsemöten och i andra sammanhang där styrelsens närvaro är efterfrågad.

Förbundsstyrelsen är förbundets ledning och en resurs för att driva förbundets frågor framåt. Förbundsstyrelsens medlemmar förväntas, i olika mån beroende på uppdrag, utföra arbetsuppgifter även utanför styrelsemöten och gemensamma aktiviteter.

Viktiga datum

Nomineringen öppnar
2025-03-01
Sista nomineringsdag
2025-04-01
Sista svarsdag
2025-04-01

Valberedningen

valberedning@hbts.se

Sammankallande EmmaLi Edenbrink samt Carina Oskarsson, Samuel Molin, Tobias Stensson Närvä och Ulla Johanson.
 

Valberedningens uppdrag

Valberedarna har till uppgift att, baserat på inkomna nomineringar, sammanställa ett förslag på personer att välja vid förbundets kongress.

Valberedarna arbetar med intervjuer, personutvärderingar av olika slag, samt observationer av den sittande förbundsstyrelsens arbete.

Valberedarna väljs av kongressen på förslag av kongressombuden och ingår inte i denna nomineringsprocess.

Förtroendeposter

Förbundsordförande

Ordföranden leder förbundet, styrelsen och verkställande utskottet. Ordföranden är förbundets första företrädare och dess främsta representant.

Ordförandens främsta uppgifter är att leda styrelsens arbete, att företräda förbundet i officiella sammanhang och att vara förbundets representant i partistyrelsen.

Ordföranden bör vara en god ledare, kunna hantera media och ha förmåga att vara en god representant för förbundets gemensamma åsikter.

Ordföranden är ytterst ansvarig för förbundet, men måste ha förmåga att delegera arbetsuppgifter och leda ett lag snarare än att själv göra allt arbete.

Antal: 1

Vice förbundsordförande

Vice ordförande är ordförandens ställföreträdare. Vice ordförande ska närsomhelst kunna ta över ordförandens uppgifter och verkställa dessa. Vice ordförande är en del av styrelsens verkställande utskott.

Vice ordföranden ska kunna agera stöd och bollplank åt ordföranden. Vice ordföranden ska vara lika insatt i förbundets frågor och förhållanden som ordföranden.

Kraven på Vice ordföranden är desamma som för ordföranden gällande att hantera media och representera förbundet, samt gällande ledarskapsegenskaper.

Antal: 1

Förbundssekreterare

Förbundssekreteraren är ansvarig för förbundets skriftliga dokumentation, styrelsens protokoll och kommunikation. Förbundssekreteraren ingår i verkställande utskottet.

Förbundssekreteraren bör ha goda kunskaper i de praktiska göromål som finns kring förbundsstyrelsens arbete, vara en person med gott ordningssinne och ha en förmåga att stötta styrelsen med planering, dokumentation och kommunikation.

Förbundssekreteraren förväntas göra en del arbete själv, men bör kunna delegera arbetsuppgifter till andra i styrelsen.

Antal: 1

Styrelseledamöter

Ledamöter är tillsammans med övriga styrelsemedlemmar ansvariga för styrelsens arbete och förbundets hela verksamhet.

En styrelseledamot måste vara beredd att utföra arbete i styrelsens arbetsgrupper, projekt och löpande verksamhet. Styrelseledamöternas främsta uppgift är att delta i styrelsens arbete och bidra med sina kunskaper och sin arbetsinsats. Utöver detta förväntas styrelseledamöterna bidra med arbetsinsatser även utanför styrelsemöten och sammankomster.

Antal: 12

Revisorer (2st) + Revisorsersättare (1 st)

Förbundets lekmannarevisorer har till uppgift att på medlemmarnas uppdrag, tillse att förbundets styrelse följer stadgar, reglementen, lagar och fattade beslut. 

Revisorerna ska genomföra granskningar av både ekonomisk och övrig dokumentation som rör beslut fattade av förbundsstyrelsen och dess verkställande utskott.

Revisorerna bör ses som och sträva efter att arbeta med att löpande kunna vara förbundsstyrelsen tillhanda för frågor kring till exempel beslutens riktighet, ekonomiska spörsmål och liknande.

Revisorsersättare ska kunna ersätta ordinarie revisor om det behövs och bör därför vara lika insatt i revisionsarbetet som ordinarie revisorer.

Antal: 2+1